Spoznaja - ili šta se to nalazi u mraku?

U svakom od nas postoji snaga, da se ostvari. Bol i patnja su samo glasovi duše, eho napora da čovjek pronađe suštinu u sebi. U trenutku kada prestanu preslikavanja sa onim što čovjek nije, zavlada mir i potpunost. To su voljeni ljudi, i koji znaju da vole. Oni blistaju - prošli su s onu stranu sebe, kroz prozore svojih spoznaja.

Spoznaja - ili šta se to nalazi u mraku?
Jedna grupa učenika je od svog mudrog učitelja uporno tražila da im on objasni šta je to spoznaja.
Rekao je: „Spoznaja se ne dobiva kroz prazne riječi već kroz direktno iskustvo. Spoznaje se razlikuju od osobe do osobe kao što su i iskustva tako posebna i određena svakom osobom.“ Učenici nisu bili zadovoljni njegovim odgovorom, na što učitelj reče da je i to dokaz kako preko običnih riječi ne mogu spoznati istinu; ma koliko riječi bile bogate i vjerno opisivale predmet spoznaje. Dogovorio je učitelj sa učenicima sastanak pred jednom prostorijom. Svakom od njih je naredio da uđu unutra i opišu svojim riječima šta su vidjeli i osjetili. Napomenuo je da je u prostoriji „nešto“ u potpunom mraku a da je njihov zadatak da saznaju o čemu se radi.
Ušao je prvi učenik u prostoriju i nakon izlaska rekao: „To je nešto slično kao konopac, pokretno, i na kraju ima nešto kao metlicu“ – toliko je učenik mogao napipati u potpunom mraku.
Drugi učenik uđe u prostoriju i nakon ispitivanja i istraživanja njene unutrašnjosti reče; „to unutra ne može biti ništa drugo već nešto okruglo, krupno i grubo.“ – toliko je mogao saznati drugi učenik.
Treći učenik je također ušao u prostoriju i nakon tumaranja u mraku reče; „Ovo nešto unutra je u stvari list, debeo i čvrst, može biti da je neka biljka.“
Četvrti učenik je ušao i provjerio šta bi to „nešto“ moglo da bude i nakon izlaska zaključi; „Ovo unutra ne može biti ništa drugo već neka cijev, koja se prema njenom jednom kraju sužava, dok se prema drugom proširuje.“ – bio je siguran četvrti učenik.
Zadatak je bio završen i učitelj reče: „Vdim da ste svi sigurni u ono što ste saznali, i to je tačno, dobro ste osjetili i opisali svoje iskustvo iako to nije konačna i jedina istina bez obzira što je za svakog od vas vaša doživljena istina bila jedina i najistinitija.“
Uvede učitelj svoje znatiželjne učenike u prostoriju i upali svjetlo. Pre njima se pojavi ni više ni manje nego slon. Prisutni se od srca nasmijaše i konačno shvatiše da ustvari svaki od njih je mogao osjetiti i doživjeti određeni aspekt jedne prave istine - slona. Prvi je u mraku napipao slonov rep, drugi slonov ogromni stomak, treći uho, a četvrti samo surlu. Nisu više zapitkivali svog učitelja i mnogo više su uvažavali iskustva i spoznaje jedni drugih. Tako bismo trebali i mi - više uvažavati jedni druge jer svako od nas doživljava nas svoj način neku od strana jedne Jedine Istine!

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow