Berićet ljubavi

U bosanskim kućama, već odavno je bio i ostao običaj da se spominje berićet (blagoslov). "Sine, nemoj da mrviš po podu, zbog berićeta. Da nam berićet ne ode preko kućnog praga."

Berićet ljubavi
Berićet ljubavi
U bosanskim kućama, već odavno je bio i ostao običaj da se spominje berićet (blagoslov). "Sine, nemoj da mrviš po podu, zbog berićeta. Da nam berićet ne ode preko kućnog praga." Ponekad i ovako: "Doći će nam gosti, trebamo ih lijepo dočekati i počastiti, radi berićeta." Ili: "A moraš nešto pojesti, zbog beričeta, iz kuće nam nećeš otići. Makar kahvu popij."
Sve su to običaji koji govore dosta.
Eh, onda se s pravom čovjek može upitati kako li je to sa blagoslovom u ljubavi. A sve ima svoj blagoslov. Bez njega, sve je ništa, ili neko 'ništa', bude u stvarnosti sve, ako berićeta ima. Zato se može reći:
- Voli nesebično, radi berićeta.
- Čuvaj što voliš, i ne rasipaj.
- Voljeno pripazi, djelom, govorom, i što je velika mudrost, šutnjom.
- Ne čekati neko sutra da se voli, jer u vremenu, ljudi najviše berićeta gube. Zar već ne pomijeramo kazaljke, na zimsko i ljetno računanje vremena? Pokušavamo prevariti vrijeme, jer gubimo berićet u njemu.
- Berićet u ljubavi, blagoslov Njegov, čuvati mišlju o tome kako je ljubav, samo Njegov dar, i da su srca uvijek u vlasti Jedinog.
- Ljubav je sama po sebi berićet - sve što je dobro i lijepo, ima svoj napredak kroz ljubav.
Admir Delalić 
Photo by: Facebook page - MS fotografije

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow