Iz knjige Tragovi u vremenu; Koracima ljubavi (o muškarcima i ženama)

Muškarci - tako ćudljiva stvorenja teško priznaju da su pogriješila. Kako god pametna žena zna hiljadu vještina važnih za svakodnevni život, vrhunac umijeća je znati sa muškarcem.

Iz knjige Tragovi u vremenu; Koracima ljubavi (o muškarcima i ženama)

Muškarci – tako ćudljiva stvorenja koja teško priznaju da su pogriješila. Kako god pametna žena zna hiljadu vještina važnih za svakodnevni život, vrhunac umijeća je znati s muškarcem.

Nije to toliko pitanje kako mu ugoditi, nego kako ga razumjeti. Većina muškaraca, mora se priznati, su egoisti, uvijek spremni za fight, i vrlo teritorijalna bića. Nekad hoće da posjeduju, a samo se plaše da ne izgube, jer preludo vole. Često naizgled jaki, emotivno hladni, a slabi kao djevojčice od desetak godina.

Svako pravilo ima izuzetaka, tako da su mnogi od muškaraca po prirodi pitomi, dobri i zaštitnički nastrojeni. Svi znamo kako vole pokazati snagu pred ženama. Najgora verzija toga je kad žele pokazati svoju premoć, upravo nad ženom. Ima li većih slabića od njih?
Do pravog, istinskog muškarca treba doprijeti. Ako je već zavolio, prisutan je, valja ga i pripitomiti. To je ženi posao za čitav život, uvijek nedovršen.

Muškarac voli kazati da je nesavladan, prešutjeti emocije, sakriti nježnost, brigu i plemenitost. Tako čini jer sve se plaši da će izgubiti svoj status, u neprekidnoj borbi da opstane. Mudre žene, a većina ih je, posebno ako zaista vole, to znaju i osjete. Ne treba generalizirati, bilo da je
riječ o muškarcima ili o ženama. Kako god, muškarci imaju silnu potrebu za dominacijom. Žena koja to razumije, koja shvata njegovu prirodu dopustit će da mu se to tako čini. Na
kraju krajeva, muškarac je muškarac tek uz ženu. Pripitomljen muškarac, mislim... 
Žena će čitav dan raditi, a onda doći kući, pripremiti ručak, skuhati, očistiti i, na kraju, ako je zapadne – jesti. One spretnije spreme jelo u kasnim večernjim satima, da bi sutra to bilo lakše, eto, da se ne misli...

Mnoge od žena ne žele tako jer nije dobro da se jede hrana iz frižidera. Ako ima djecu, to
je posebna briga Ona je svestrano biće - kao da joj nikada ne može ponestati energije. Muškarci to često zaboravljaju. Dobro je da žena bude uređena za svoga muža i, po mogućnosti, nasmijana. Teško je shvatiti da je njena rutina, rad u smjenama, na zadovoljstvo svih koji su u njenom društvu. Muškarci, veliki broj njih, kažu da pomažu svojim suprugama, a manji je broj onih koji to ne smatraju pomaganjem, nego čistim zadovoljstvom i izrazom ljubavi. Kao da je žena stranac u kući, pa onda iz čiste dobrote muškarac pomaže, kao vid dobre volje.
Ženu učini nasmijanom. Olakšaj sebi život, uskladi obaveze i sve će biti na svome mjestu. 
Ne treba tu mnogo, tek toliko da zna kako je zaista važna, shvaćena. Izraziti zahvalnost, to je najmanja ‘plata’, ako je ikako moguća. Žene znaju cijeniti gest zahvalnosti, ljubavi i pažnje,
dijeljenja života i rasterećenje od obaveza. I brzog ritma života.

Admir Delalić, Tragovi u vremenu, Koracima ljubavi

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow