Nešto na račun muškaraca

Tekst iz knjige Tragovi u vremenu.

Nešto na račun muškaraca

Kaže mi prijatelj Adem, i pravo je rek'o, da smo mi muškarci uradili od žena ovo što one jesu; da se isuviše obraća pažnja na njihov izgled, malo na intelekt, kvalitete. Zbog muškog svijeta i reklame, ni najgluplji proizvod ne može proći bez iskorištavanja žene u reklamne svrhe. Svako od nas, za brak posebno, želi lijepu, čednu, pametnu, da je niko nije tak'o, a mnogi od nas, prvo prođu i Bunu i Bunicu (jedan mostarski izraz) i tek se odluči za ženidbu i to po pravilu onu koju nije ni dodirnuo. Igrač, i još ispa'ne pravi melek od insana. Mi smo većinom uzrok tih belaja i toga kako se najčešće odnosimo  prema ženama. Neki od nas žene vide kao strojeve za rađanje, uz hiljadu argumenata kako su one to tako biološki, i onda je još, ako je pobožna, poklopi kakvim ajetom iz Kur'ana ili hadisom. 
Eh, nisu muškarci što su nekada bili... U svijetu muško-ženskih odnosa vlada pravilo ponude i potražnje, tako da žene, pod sugestijom medija, filmova i serija pomisle da one taman kao i te žene trebaju biti – haman, savršene. Uvijek našminkane, uredne i nasmiješene. E, moj brate, ne mere to tako... Mnogi se probude tek u braku, kad shvate da pored sebe imaju samo ljudsko biće, ne osobu iz filmova i sa reklama. Onda muškarci od žena traže da ostanu u ulozi, što je, vallahi, nemoguće. I eto belaja; nastaju nerazumijevanja, svađe, razvodi, flertovi, devrovi. „Nisam znao da si tak'a“, žena može čuti od svog muškarca. Eh, drugo je što si ti zamislio, a ona ti pomogala zbog tebe da zadržiš sliku o njoj. Doš'o vakat buđenju, ne buni se sada, druže! 
To da se muškarci trude približiti ženama na pogrešan način je velika istina. Kako muškarci izgubiše unutrašnje viteštvo i nježnost, tako se okrenuše agresivnosti u vanjštini, i nježnosti vani; upravo kako reče drug, depilacije, kremice, frizurice, fit, tip-top odjeća, mirisi, fazoni, maniri iz knjiga i filmova.
Ne može nam to tako izdobriti, a i kako će!? Sve se okrenulo, tako i muškarci. Niko to više ne može ispraviti. Postoje rijetki izuzeci koji potvrđuju iskrivljeno pravilo. 
Umjesto da muškarac bude spreman istući nekoga za ženu, on izmlati nju. Umjesto da bude nježan prema njoj, on prema sebi – sve kontra. Tako je kad se sistem vrijednosti okrene. Ako je žena pametna, uz to i lijepa, ona je belaj za muškarca jer neće tek tako proći bilo kakva igra. Mnoge od njih, zbog muškaraca, a i da se prilagode, zaborave sebe i pamet, tek toliko da budu prihvaćene. Nije ženama lahko s nama. I da završim. Muškarac je formalista, bukvalista, sve mu treba nacrtati. Nema bukvalnije bukve od neotesanog muškarca. Vi žene za to niste krive..

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow