O slobodi i samoći iz romana Odluka

Treba se čovjek osamiti da bi mogao znati šta znači sebi i, posebno, drugima. Okrenimo se oko sebe, nigdje nikoga - sami. U samoći, sve što je nedovršeno nalazi svoju potpunost. Sve što je nejasno nađe bistrinu, jer pogled nema kuda drugo nego u vlastito srce. Navikli smo da budemo okruženi ljudima, koji nas odvraćaju od nas, da se zaboravimo.

O slobodi i samoći iz romana Odluka
Admir Delalić,
roman "Odluka".
_______________________________________________________
- Sloboda se plaća, a ona sloboda u srcu najskuplja je sloboda. Cijenu nema, ali se mora platiti - neko životom, neko vremenom, a neko suzama. Neko nikada i ne plati, nego ostane dužnik i takvog ga u zemlju spuste, dok za njega misle da se ostvario.
Treba se čovjek osamiti da bi mogao znati šta znači sebi i, posebno, drugima. Okrenimo se oko sebe, nigdje nikoga - sami. U samoći, sve što je nedovršeno nalazi svoju potpunost. Sve što je nejasno nađe bistrinu, jer pogled nema kuda drugo nego u vlastito srce. Navikli smo da budemo okruženi ljudima, koji nas odvraćaju od nas, da se zaboravimo. Tako pomažemo jedni drugima u zaboravu. Najteže je ostati sam sa sobom: samoća nikada ne laže. U samoći se nikada ne otkriva smijeh, najviše suze. Ako se usamljen čovjek može smijati, onda je to samo sebi. Prestane li buka oko nas, ništa drugo ne preostaje nego slušati svoje misli, one kao da traže druge da bi bile rečene, da bismo se oslobodili samoće kao kazne u kojoj vidimo sebe kakvi zaista jesmo.
Odlomak iz priče "Pismo"

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow