Pjesnikova flota

Akademik Ferid Muhić: "Odavno se nije ukazala ovakva flota na pjesničkoj pučini! Admiral Admir Delalić plovi sa tri karavele. Svaki pjesnik je mornar, jer prava poezija je uvijek neka plovidba. Ovom zbirkom Admir je potvrdio sopstveno viđenje sebe ne samo kao pjesnika-mornara, nego kao pjesnika-admirala a tri ciklusa ove zbirke pretvorio je u istinsku poetsku flotu.

Pjesnikova flota
PJESNIKOVA FLOTA - dio iz recenzija
Uz poetsku zbirku Sokak Sreće, Admira Delalića
"Odavno se nije ukazala ovakva flota na pjesničkoj pučini! Admiral Admir Delalić plovi sa tri karavele. Svaki pjesnik je mornar, jer prava poezija je uvijek neka plovidba. Ovom zbirkom Admir je potvrdio sopstveno viđenje sebe ne samo kao pjesnika-mornara, nego kao pjesnika-admirala a tri ciklusa ove zbirke pretvorio je u istinsku poetsku flotu. Tri karavele od kojih je sačinjena pjesnikova flota, to su tri velike ljubavi nošene valovima strasti kakvu rijetko nalazimo u savremenoj poeziji: ljubav prema ženi; ljubav prema svom narodu; ljubav prema Bogu. Treba odmah reći da intenzivna strast, potpuna i bezuslovna predanost osjećajima, kao i pročišćena, visoko koncentrisana ljubav, jednakom snagom struji kroz sva tri ciklusa i kroz gotovo svaki stih ove zbirke. Punih jedara na visokim jarbolima i snažnim dahom pjesničkog vjetra, a ne astmatičnim kašljucanjem, plove sve tri Admirove karavele. I cilj pjesnika-admirala Admira dostojan je takvih brodova i takvog vjetra. Svaki čovjek traga za svojim sanjanim svijetom, Admir Delalić plovi usmjeravajući svoj poetski kompas prema kontinentu strasti, sreće i dostojanstva, o kakvom maštaju pjesnici najplemenitijeg kova.
Nije to ni lak, ni bezopasan put. Admir Delalić je zreo pjesnik, njegove opservacije su iznijansirane i precizne, sa mnogo tamnih tonova i odjecima dubokih trauma, kakvih je pun život svakog čovjeka, posebno onih koji su skloni meditaciji i čiji su ideali visoko postavljeni. Ali Admir Delalić je prije svega autentično vedar pjesnik. Njegova vitalnost uvijek ima glavnu riječ, njegova energija je neisrcpna. Čak i kada u pjesmi “Izgubljena poema”, sa užasom kaže Izgubili smo našu poemu/Sebe između sitnih redova, ta vitalnost i energija ga navede da i tada, u toj gotovo defetističkoj depresiji, otkrije da smo Pronašli da ljubav živi/ I poslije hladnih snjegova. I kada u snažnoj metafori pjesme “Putnici” uporedi naše živote sa šinama, jer su U istom pravcu usmjereni/A pragovima sudbine razdvojeni, Delalić ipak ne može a da ne poentira da smo Srcima zauvijek spojeni. Lirski kvalitet mnogih stihova ove zbirke, posebno naglašen u prvom ciklusu, kulminira u pjesmi “Ružo moja”, koja svojom besprijekornom ritmikom i jasnom melodijskom linijom stoji uz rame najljepšim lirskim narodnim pjesmama.
Snaga i autentičnost Admirove pjesničke strasti posebno dolazi do izražaja u drugom ciklusu pod naslovom “Domovini, vatanu jedinom”, koja prosto plamti ponosom na sopstveni kulturni i nacionalni identitet. Opasnost od deklarativnosti i patetike, od koje često strada takozvana patriotska poezija, a koja uvijek vreba svaki književni umjetnički govor o sličnim temama, Admir Delalić uspješno otklanja duboko intimnim pristupom, izvrsno odabranom narativnom strategijom inspirisanom naglašeno ličnim doživljajem.
Završni, treći ciklus naslovljen “Riječi sa izvora”, posvećen je metafizičkoj, a istovremeno intenzivno personalnoj tematizaciji religioziteta kao ključnog iskustva ljudskog života. Pokraj nekoliko prvih, ekstatičkih poetskih ostvarenja, završni (i veći) dio ovog ciklusa ima didaktičku i psihološki veoma izbalansiranu edukativnu intonaciju jer je namijenjen djeci. Upravo ovaj, krajnje zahtjevan i delikatan pristup, legitimira Admira Delalića kao pjesnika-admirala koji svojom istančanom poetskom intuicijom i ovaj brod svoje flote uspješno vodi kroz sve opasnosti simplifikacije ali i nerazumljivih aluzija, sa kojima se po pravilu suočava većina “dječijih pjesnika”.
Ova pjesnikova flota, iz pera pjesnika-admirala Admira Delalića, povešće vas na jedno putovanje vrijedno pažnje. Svježa, vitalna i vedra, knjiga Sokak sreće, u potpunosti opravdava svoj srećno odabran i vedar naslov."
akademik prof. dr. Ferid Muhić

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow