Čitava mudrost u jednoj džezvi

Hajde mi reci gdje si vidio da pravi insan kahvu pije sam, osim ako ne mora? Doduše, postoje mnogi od nas koji vole samoću, posebno u jutarnjim satima, i takvo ispijanje kahve je profinjena priprema duše, za taj dan što slijedi. Slično meditaciji, kontemplaciji - da se čovjek sabere, kako volimo reći i dođe sebi.

Čitava mudrost u jednoj džezvi

Hajde mi reci gdje si vidio da pravi insan pije kahvu sam, osim ako ne mora? Nema toga, ali ima ona espresso kafa, nije kaHva, kad je i duša uzeta iz nje, bez bilo kakvog lezeta (slasti) i onog što srcu godi. Srkni, popij i bježi!

Kuda? valjda još dalje od sebe. I fildžanu jednom je haman neobično, usamljen je bez još jednog. Ah, da ne pričamo o adetu kad se postavi još jedan fildžan 'ako neko dođe'... a već je došlo, toplo srce, topli napitak i muhabet (razgovor između prijatelja) kad i fildžan ima svog ahbaba (dragu/dragog prijatelja)

U spremanju i ritualu ispijanja kahve (kave, kafe - nebitno) je dosta znaka i mudre pouke. To je naša balkanska percepcija o prijateljstvu, druženju i ljubavi. .

Ljubav je slična kahvi.
Šta će ti ljubav ako samo ti voliš?
Šta će ti kahva ako je uvijek piješ sam?
Šta će ti ljubav kad se ohladi poslije dugog vremena i za sve postane prekasno?
Šta će ti kahva ako se ohladi i stinja do te mjere da postane kao voda?
I na kraju - najukusnija kahva je sa onim koga voliš, makar bila hladna kao led - ledeni.

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow