Osmi dan (Šta sam napisao osmi dan od početka pandemije Covid-19?)

Važno je da se ne zarazimo sebičnošću, da čuvamo vrijedna zrna svoje duhovnosti, i u svemu ovome pronađemo smisao. Kada čovjek u nevolji pronađe smisao, sve bude nekako lakše. I bez obzira koliko moj smisao u ovome vremenu, bio smislen i logičan, on je opet moj, i ne mora da vrijedi za drugog.

Osmi dan (Šta sam napisao osmi dan od početka pandemije Covid-19?)
Ukupno u našoj zemlji (BiH), 36 zaraženih osoba od Corone virusa. Teško je pretpostaviti koliko će dugo sve ovo trajati. Mislim da nakon što ovo sve prođe, kao što prolazi sve u životu, više ništa neće biti isto. Drugačije ćemo gledati na život, ljude i sebe. Neki govore da će se priroda očistiti, i da je kineski grad Wuhan, konačno ugledao vedro nebo, a inače je bio poznat po zagađenju. Svako zlo, za neko dobro - tako barem kažu. Mislim da ćemo iznova morati da učimo kako da budemo ljudi, i to u onim običnim stvarima; da cijenimo kretanje, hranu, obično rukovanje ili zagrljaj. Iz ovoga trebamo izaći dosta jači, nešto mudriji i pametniji. Volio bih da budemo bliskiji. Ne mogu zamisliti da ovo stanje, potraje još godinu dana, ili da se još više postrože mjere prevencije. Kao da iznova pišem, neki novi pisac jer šta reći, kada je očigledno svijet i ljudi na svojoj prekretnici.
Dobra osobina ljudskog roda je prilagodljivost. Čovjek se na sve navikne. I ranije su postojale globalne pandemije, smrtnost milionska, ali nikada kao danas svijet nije bio povezan. Razbiti to jedinstvo je udariti u same temelje čovječanstva.
A moj dan, prošao je onako... Dosta razmišljam, malo pišem, i držim nastavu, ovako, kako već mogu i moram. To je posebna sfera mog života. Ona mi govori kako više ništa nije isto, i sumnjam da će biti, jer će se vrijeme računati, Prije i poslije korone.
Važno je da se ne zarazimo sebičnošću, da čuvamo vrijedna zrna svoje duhovnosti, i u svemu ovome pronađemo smisao. Kada čovjek u nevolji pronađe smisao, sve bude nekako lakše. I bez obzira koliko moj smisao u ovome vremenu, bio smislen i logičan, on je opet moj, i ne mora da vrijedi za drugog. Važno je da svako nađe srcu mir, na istini. Srce teško da može slagati, a to čine samo ona loša, pokvarena, koja ova vremena izbace na površinu, nešto slično kao more, smeće, poslije snažne oluje.
Budimo od pomoći jedni drugim.
Neka vas Bog Dragi čuva!

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow