Ašk je slatki dert koji se voli

Koga dert ljubavi savladao nije, on za ljubav i ne zna. Ko nije malo pamet ostavio,  nije nimalo ljubavi iskusio. Ko kuša, on ne priča, nego se predaje onome što je jače od njegove prirode.

Ašk je slatki dert koji se voli

Neko da upita šta je ašk, sevdah, i ono što zovu ljubav. Nema ti brate živog roba koji to može opisati. Koga dert ljubavi savladao nije, on za ljubav i ne zna. Ko nije malo pamet ostavio,  nije nimalo ljubavi iskusio. Ko kuša, on ne priča, nego se predaje onome što je jače od njegove prirode. I to ti je čudo, pravi ibret, kojem ravnog nema. Moraju i stare riječi, malo mirisa one donose, kako su plemeniti ljubovali, i protiv sebe vojelali, u čast ljubavi. Pjesnici i pisci su oduvijek pisali o ljubavi, nikada je dotakli nisu. Kako bi i mogli ako je bezgranična? Znak ti je ovdje, išaret, što bi ono rekli stari. A ti dobro razmisli. Samo Bog zna šta se hoće reći.

Što ti je ašk i sevdah. Početka mu ima a kraja nema. Hajde nađi ako možeš razloga kazati onome koji voli da to prestane. Nema više dočekivanja sabaha pod pendžerima starim, ali ašiklije još uvijek zbore jezicima sevdaha - ono što u srcima taje. Znaju oni makar zvijezdama reći, ako već ne gledaju na prozoru sjaj lica njenog. Tako jedan ašik reče:

"Draga moja, ja sam ti bona ovakav, tvoj slatki smor pod prozorom. Otvorila ti meni pendžer ili ne otvorila, ovdje ću budan sabah dočekati, i kad dođe vakat sabah-namazu, od Boga ću da tražim tebe, za sebe. I hajde, ne ljuti se, plašljiva ptico, još koji dan, i možda se predomisliš. A ti mjeseče, nemoj da me gledaš tako ljubomorno, kad je meni lice njeno od zore sjajnije, od sna ljepše. Kada bi mi i kazao da ima drugog, dlanom bi tvoje svjetlo pokrio, da sumnje nemam, da vjerujem kako će jednog akšama samo za mene, ona, pendžer da otvori."

Koja je vaša reakcija?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow